De uitbraak van het coronavirus COVID-19 had en heeft grote impact op de Nederlandse samenleving. We zijn een zwaar getroffen gemeente waarin relatief veel mensen zijn overleden in korte tijd. Met alle gevoelens van verdriet en rouw die dit met zich mee heeft gebracht. Onze inwoners, verenigingen, maatschappelijke organisaties en ondernemers moeten zich nog steeds aanpassen aan de telkens veranderende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. We hebben respect en waardering voor de weerbaarheid en het 'noaberschap' dat hierin onderling is betracht.
De sociaal-economische gevolgen van de coronacrisis zijn merkbaar en zullen ook de komende jaren invloed hebben op de Zwartewaterlandse samenleving en de gemeentelijke organisatie. We zullen ons een nieuwe realiteit eigen moeten maken waarin corona onder ons is en we hier op een zo normaal mogelijke wijze mee om willen gaan. Tegelijk willen we ruimte bieden voor gedenken en herdenken. Waar nodig blijven wij in de samenleving en in de eigen organisatie de ondersteuning bieden die nodig is. We volgen hierbij veelal het Rijksbeleid, maar zullen zeker ook lokaal maatwerk leveren waar dat nodig is. De gemeente heeft diverse beheersmaatregelen getroffen om onder Corona-omstandigheden uitvoering te geven aan de primaire taken.
Bij het opvangen van de risico's speelt de rijksoverheid een cruciale rol. Op landelijk niveau is de crisisbeheersing georganiseerd en zijn ondersteunende maatregelen getroffen. Voor een deel verzorgt de gemeente de uitvoering daarvan. Hiermee is inhoud gegeven aan de gedeelde taakverantwoordelijkheid. De risico's die bij de gemeente achterblijven zijn voor de diverse onderdelen in 2020 en 2021 gecompenseerd. Als de risico's doorlopen of weer terugkeren in 2022 is nieuwe ondersteuning van de rijksoverheid pure noodzaak. De financiële risico's rondom COVID-19 zijn in de paragraaf Weerstandsvermogen in deze Programmabegroting als één specifiek risico meegenomen.