Bij de centrale toegang kunnen onze inwoners terecht met hun hulpvraag op alle leefgebieden. Deze hulpvraag benaderen we vanuit een brede blik naar welbevinden. Door de samenwerking tussen de verschillende disciplines kunnen we maatwerk leveren. Bij de doorontwikkeling van de centrale toegang versterken we deze vraaggerichte in plaats van aanbodgerichte ondersteuning.
Positieve gezondheid is een hoofdthema in de vastgestelde visie op het Sociaal Domein. (Bewustwording van) leefstijl en voldoende beweging zijn hierbij belangrijk. We werken hier in 2022 onder andere aan door middel van het sportakkoord, uitvoering van het buitenruimteplan, voortzetting van het programma JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) en de Preventienota 0 tot 100.
Daarnaast stimuleren en faciliteren wij onze inwoners zodat zij zoveel mogelijk kunnen participeren in de samenleving. Hierbij leggen we verbindingen tussen verschillende doelstellingen zoals (arbeids)participatie, de genoemde gezonde leefstijl, sporten en zinvolle dagbesteding. Bij re-integratie maken wij actief gebruik van mogelijkheden binnen ons lokale verenigingsleven.
We nemen deel aan de Human Capital Agenda van de Regio Zwolle om de aansluiting tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te stimuleren. Hiermee kunnen wij onze jongeren snel en actief doorgeleiden naar werk of dagbesteding. Bij het bemiddelen van inwoners naar werk maken we eveneens gebruik van het individuele ontwikkelfonds van de Human Capital Agenda. We benaderen bedrijven en inwoners actief over de mogelijkheden van het fonds, zodat deze waar dat kan maximaal wordt benut.
De ondersteuning van kwetsbare inwoners blijft in beweging met onder andere ontwikkelingen op het gebied van beschermd wonen, beschut werken, inburgering en participatie. Via een ingroei-model wordt het beschermd wonen richting gemeenten gedecentraliseerd. Verder treedt op 1 januari 2022 de Nieuwe Wet inburgering in werking.
De begeleiding van kwetsbare inwoners op het gebied van zorg en veiligheid vraagt in toenemende mate regie van de gemeente.
De uitgaven in het sociaal domein zijn stabiel geraamd, wel blijft de financiering een risico vanwege het feit dat het Rijk voor een aantal (meer)uitgaven van gemeenten nog niet met structurele middelen over de brug is gekomen. Kostenbewust indiceren, een kritische houding in de beoordeling van resultaten ten opzichte van kosten van aanbieders, het borgen van specialistische kennis en het uitvoeren van preventieve activiteiten c.q. licht ambulante hulpverlening vanuit de centrale toegang werpen inmiddels hun vruchten af. We professionaliseren de samenwerking en afspraken met onze partners.
Samen met onze inwoners geven wij verdere uitvoering aan de leefbaarheidsplannen. Speerpunten in 2022 zijn onder andere het versterken van de verbinding naar de Wieden Weerribben, met als doel het vergroten van de toeristisch-recreatieve functie en de natuurbeleving. Dit gebeurt onder meer door het aanleggen van wandelpaden. Ook ronden we het project binnenhaven Genemuiden af in 2022. In regionaal verband lossen we knelpunten in de recreatief-toeristische wandel- en fietsroutestructuren op. Ook starten we met de uitvoering van de cultuurnota. Verder faciliteren wij cultuurhistorische projecten, bijvoorbeeld via het Uitvoeringsprogramma Oldematen - Zwartewatersklooster.